fot. archiwum bogatynia.info.plStan alarmowy Miedzianki i Nysy Łużyckiej został przekroczony. W przypadku Miedzianki najwyższy poziom był około godziny 10.00 - teraz spada

Biuro prognoz hydrologicznych we Wrocławiu (IMGW) informuje o podwyższonym stanie wody.

INFORMACJA O NIEBEZPIECZNYM ZJAWISKU Nr I:8

Zjawisko: wezbranie z przekroczeniem stanów ostrzegawczych

Stopień zagrożenia: 2

Ważność: od godz. 13:30 dnia 30.01.2013 do godz. 13:30 dnia 31.01.2013

Obszar: Województwo dolnośląskie

Przebieg: W zlewniach lewostronnych dopływów środkowej Odry, w górnych biegach rzek początkowo stany wody będą opadały, a następnie mogą wystąpić ponowne wzrosty stanów wody spowodowane zwiększonym zasilaniem z topniejącego śniegu. W środkowych biegach rzek będą przemieszczały się fale wezbrania opadowo-roztopowego. Miejscami, szczególnie w zlewniach Kaczawy, Bobru, Kwisy, Nysy Łużyckiej oraz Bystrzycy i Nysy Kłodzkiej, prognozuje się wzrosty powyżej stanów ostrzegawczych. Lokalnie, szczególnie w zlewniach Kaczawy, Kwisy, Bobru, Nysy Łużyckiej, wystąpią przekroczenia stanów alarmowych (o ok. 20-50 cm).

Wzrosty stanów wody prognozuje się również w zlewniach prowostronnych dopływów środkowej Odry, gdzie lokalnie mogą zostać przekroczone stany ostrzegawcze.

Prawdopodobieństwo wystąpienia zjawiska: 90%

STAN WÓD W POLSCE

STAN WÓD W CZECHACH

OSTRZEŻENIE O SILNYM WIETRZE W 1 STOPNIU ZAGROŻENIA

Nazwa biura: IMGW-PIB Biuro Prognoz Meteorologicznych we Wrocławiu
Zjawisko/Stopień zagrożenia: Silny wiatr/1
Obszar: województwo dolnośląskie
Ważność: od godz. 03:00 dnia 31.01.2013 do godz. 21:00 dnia 31.01.2013
Przebieg: Przewiduje się wystąpienie silnego wiatru o średniej prędkości od 20 km/h do 35 km/h, w porywach od 65 km/h do 80 km/h, zachodni.
Prawdopodobieństwo wystąpienia zjawiska: 85%
Dyżurny synoptyk: Teresa Wilczyńska
Godzina i data wydania: godz. 14:18 dnia 30.01.2013

źródło: PCZK

Podziel się ze znajomymi!

W celu zapewnienia jak najlepszych usług online, ta strona korzysta z plików cookies.

Jeśli korzystasz z naszej strony internetowej, wyrażasz zgodę na używanie naszych plików cookies.