Wczoraj (03.04.2024 r.) świetlica wiejska w Jasnej Górze zamieniła się w cukiernię i to nie byle jaką, bo zdrową. Pachniało czekoladą i cynamonem, orzechami, pestkami i suszonymi owocami z dodatkiem miodu. Częstowaliśmy batonami energetycznymi, kulkami mocy oraz bananową czekoladą. Udowodniliśmy, że zdrowe słodycze istnieją, a uwierzcie było i smacznie i słodko.
To było pierwsze z cyklu spotkań w ramach projektu „Klimatyczna Jasna Góra”, którego celem jest propagowanie zdrowych nawyków żywieniowych, celebrowanie świąt oraz ograniczanie i segregacja odpadów. Adresatami projektu są przede wszystkim dzieci i młodzież, ale również ich rodzice oraz wszyscy zainteresowani zdrowiem i dbaniem o naszą planetę.
Organizatorem warsztatów jest Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju Jasnej Góry „Góra Możliwości”, natomiast projekt dofinansowany jest ze środków przyznanych przez Zarząd Powiatu Zgorzeleckiego.
Dziękujemy za przyjęcie zaproszenia Staroście Zgorzeleckiemu Arturowi Bielińskiemu, który wspólnie przygotowywał i degustował zdrowe łakocie. Dziękujęmy za obecność delegacji dzieci z Opolna-Zdroju na czele z Sołtys Anną Wilczyńską. Dziękujemy również za pomoc w organizacji Małgorzacie Wójcickiej-Milewskiej, Marcie Ignatowicz, Ewelinie Miskiewicz oraz Dominice Pokarowskiej, no i oczywiście niezastąpionemu Sołtysowi Jasnej Góry Krzysztofowi Legeżyńskiemu, a przede wszystkim dzieciom za liczne przybycie.
Następne warsztaty już w kwietniu pod hasłem „Pyszne śniadanie do szkoły”. Zapraszamy!!!
Źródło/foto: Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Jasnej Góry "Góra Możliwości"