Straż Miejska w Bogatyni wzbogaci się o jeden etat. Radni zdecydowali, że jedna osoba więcej będzie obsługiwała monitoring.

fot. bogatynia.info.pl

Decyzja uchwalona przez Radę Miejską 22 lipca br. wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia w Dzienniku Urzędowym Województwa Dolnośląskiego. Chodzi o zwiększenie etatyzacji w Straży Miejskiej na wniosek komendanta (wartym zaznaczenia jest, że poprzedni komendant wnioskował o zmniejszenie etatów z powodu "cięcia" funduszy na SM - vide Będzie mniej Straży Miejskiej w Bogatyni).

Po zmianach uchwalonych przez Radę struktura w jednostce budżetowej będzie przedstawiała się następująco: 1 komendant, 1 zastępca komendanta, 12 strażników, 4 pracowników ds. obsługi monitoringu wizyjnego miasta i 3/8 etatu dla głównego księgowego i 1 specjalista ds. kadrowych-księgowych. Ostatnie zmiany podwyższające ilość etatów w SM był w 2011 roku (vide Więcej osób będzie obsługiwało monitoring). Wówczas również wyrażono zgodę na zwiększenie liczby referentów ds. obsługi monitoringu wizyjnego miasta (z 2 na 3).

1 lipca br. Komendant Straży Miejskiej Mirosław Nowak poinformował, że w wyniku zakończonych procedur naboru na stanowiska pracy „Strażnik Miejski” został wybrany pan Krzysztof Michalik zamieszkały w Kostrzynie i Szajerka Kamila zamieszkała w Bogatyni. Uzasadnieniem obu wyborów było to, że oferta kandydatów spełnia wszystkie warunki formalne określone w naborze. Ponadto kandydatka wykazała się znajomością przepisów i zagadnień dotyczących przedmiotowego stanowiska pracy. Warto zaznaczyć, że w bogatyńskiej SM było kilka zmian kadrowych, choćby sam nowy komendant został powołany w wyniku tzw. awansu wewnętrznego (Nowy komendant bogatyńskiej Straży Miejskiej).

Straż miejska została utworzona w Bogatyni w 1991 roku, w 1998 została przekształcona w jednostkę budżetową. Co roku w budżecie działalność placówki pochłania ok. 1 mln zł na wynagrodzenia.

Podziel się ze znajomymi!

W celu zapewnienia jak najlepszych usług online, ta strona korzysta z plików cookies.

Jeśli korzystasz z naszej strony internetowej, wyrażasz zgodę na używanie naszych plików cookies.