W dniu 10 stycznia grupa BOG-TUR wybrała się do naszych sąsiadów Czechów na „Tradycyjny Zimowy Turystyczny Rajd Po Okolicach Chrastavy” organizowany przez Klub Czeskich Turystów z Chrastavy

Po zameldowaniu się na starcie w szkole w Chrastavie i opłaceniu karty uczestnika (30 kc) oraz zaopatrzeni w mapki wybranej przez nas trasy 15 km wyruszyliśmy na szlak.

Początkowo uczestnicy wszystkich tras szli razem do Smer Panenska Hurka, tu był pierwszy punkt kontrolny oraz gorąca herbata mile przez nas widziana bo pogada nas nie rozpieszczała. Dalej poszliśmy do Rozcesti pod Panensku Hurkou gdzie był drugi punkt kontrolny, po krótkim odpoczynku ruszyliśmy dalej rozstając się z uczestnikami trasy 7 km a po kolejnych kilometrach poszli inną drogą ludzie z trasy na 10 km. Nasza trasa powiodła nas żółtym szlakiem Luznim Dolem K Buku Republiky a potem niebieskim szlakiem do Smer Hamrstejn, tutaj czekał nas kolejny punkt kontrolny i dłuższy odpoczynek przy ognisku. Wzmocnieni ciepłym posiłkiem wyruszyliśmy dalej na trasę, po drodze czekała nas niespodzianka a mianowicie przeprawa przez rzekę Nysę tratwą przeciąganą na linie, cali i zdrowi powędrowaliśmy na Andelsku Horu. Tutaj rozeszły się szlaki tras, my poszliśmy w stronę Chrastavy a koleżanki i koledzy z trasy 20 km powędrowali dalej. Dzięki temu, że poprawiła się pogoda a nawet wyszło słońce mogliśmy podziwiać piękne widoki, między innymi Guślarz, Lysy Vyrch (Wiatraki). Pokrzepieni duchowo pomaszerowaliśmy na metę a była nią szkoła w Chrastavie. Na zakończenie rajdu dostaliśmy dyplomy i miłe upominki, Komandor rajdu podziękował wszystkim za udział w imprezie. Po pożegnaniu się ze wszystkimi wróciliśmy do Bogatyni.

Gorące podziękowania dla Organizatorów za taką udaną imprezę. Serdecznie pozdrawiam nasze koleżanki z PTSM Bolesławiec, które wybrały się z nami na ten rajd.

Relację spisała Bogusia Pikulska a zdjęcia zrobił Robert Zambrowski.

Podziel się ze znajomymi!

W celu zapewnienia jak najlepszych usług online, ta strona korzysta z plików cookies.

Jeśli korzystasz z naszej strony internetowej, wyrażasz zgodę na używanie naszych plików cookies.