"Bogatynia powalczy z Hiszpanią o kokosy z pomidorów" - chodzi o warzywa z bogatyńskich szklarni. Program informacyjny "Fakty" TVP Wrocław wyemitował wczoraj reportaż o "naszych" pomidorach

Zdjęcie: pomidor hiszpański kupiony w Bogatyni, fot. bogatynia.info.pl

"Dolny Śląsk staje się pomidorowym zagłębiem Polski. W nowych szklarniach w Bogatyni, u stóp elektrowni „Turów”, warzywa ekspresowo dojrzewają. Doświetlane i dogrzane, mają być konkurencją dla produkcji hiszpańskich rolników. 3,5 mln kg pomidorów z Bogatyni trafi na polski rynek, bo do Rosji – ze względu na embargo – na razie nie będą wywożone" - mogliśmy usłyszeć wczoraj w reportażu wrocławskich "Faktów".

O terminie zbiorów informowaliśmy już w artykule W styczniu 2015 r. bogatyńskie pomidory w sklepach. Według informacji przekazanych przez "Fakty" bogatyńskie pomidory mają być na rynku wcześniej o kilka tygodni niż hiszpańskie warzywa. Ponadto mają być również tańsza. Przedstawiciel Tomatexu wyznał, że firma płaci elektrowni 2 mln zł miesięcznie za ogrzewanie swojej szklarni, to o 1/3 mniej niż mieliby "grzać" z własnej kotłowni.

Jak informują wrocławscy reporterzy firma zatrudnia już 100 pracowników, najczęściej kobiety z doświadczeniem z własnego ogródka.

Zobacz materiał filmowy:

Fakty TVP Wrocław
"Fakty" TVP Wrocław: Bogatynia powalczy z Hiszpanią o kokosy z pomidorów

Podobne artykuły:

 

Podziel się ze znajomymi!

W celu zapewnienia jak najlepszych usług online, ta strona korzysta z plików cookies.

Jeśli korzystasz z naszej strony internetowej, wyrażasz zgodę na używanie naszych plików cookies.